A New York-i Állami Egészségügyi Minisztérium április 24-én ünnepélyes keretek között avatta fel Semmelweis Ignác mellszobrát az Empire State Plaza épületnek egyik előcsarnokában, a Biggs Laboratórium bejárata előtti térben.

A szoboravatási ünnepségen New York Állam több egészségügyi, közegészségügyi munkatársa, orvosok, hivatali tisztségviselők tisztelegtek az „anyák megmentője” emléke előtt, aki a kézmosás gyakorlatának bevezetésével drasztikusan csökkentette a szülési osztályokon a kismamák elhalálozási arányát.

„Ez a szobor ennek a gyakorlatnak állít emléket: emlékeztessen a betegség terjedésének megakadályozására szolgáló egyszerű, mégis létfontosságú kézmosásra. Megtiszteltetés számunkra, hogy felállíthattuk az emlékművet, és folytatjuk a fertőzések elleni legjobb gyakorlatokra irányuló erőfeszítéseinket.” – mondta Dr. Howard Zucker, New York Állam Egészségügyi Minisztere Dr. Jill Taylor, a Wadsworth Központ igazgatójának köszöntője után.

„Az orvostudomány fejlődése evolúciós; a forradalmi változások ritkák. Semmelweis felfedezése a forradalmi változások közé tartozik. Rájött, hogy a klóroldattal történő kézmosás csökkenti szepszist. Semmelweis megteremtette a modern kézhigiénia fegyelmét, amit ma is teljes mértékben érvényesnek tekintünk.” – hangsúlyozta Semmelweis érdemeit a magyarországi Semmelweis Emlékbizottság amerikai képviselője, Dr. Jakus János, a Nyack-i Montefiore Kórház Nőgyógyászati és Szülészeti részlegének igazgatója.

Ezután Pásztor István New York-i magyar főkonzul emlékezett meg az anyák megmentőjéről, majd leleplezték a mellszobrot, amit Paulikovics Iván készített.

Őrizze Semmelweis Ignác szobra New Yorkban a magyar kutatóorvos, az anyák megmentője emlékét! Jelképezze az elkötelezettség és a tudomány győzelmét a tagadás és a hitetlenség felett!
A szobrot Semmelweis születésének 200. évfordulójára a magyar állam támogatásával a Semmelweis Egyetem és New York Állam Egészségügyi Minisztériuma állíttatta”
– olvasható a szobor talapzatán.

Forrás, fotó: WBPI New York