A Semmelweis Egyetem és a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Semmelweis-szobrot állíttatott a világhírű orvos, az anyák megmentője egykori iskolájában a Semmelweis-emlékév alkalmából. Az alkotást április 15-én leplezték le.

Az ünnepséget megnyitó beszédében Endrédi Józsefné, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója hangsúlyozta, hogy Budapest legrégebbi gimnáziuma rengeteg híres egykori diákkal és tanárral büszkélkedhet. Mint mondta, az iskola számára fontos a tisztelgés a nagy elődök előtt, így több emlékmű is található az épületben, ezek közé illeszkedik a most felavatott műalkotás. Hangsúlyozta a család szerepének fontosságát, és arra kérte a diákokat és pedagógusokat, hogy a szoborra vésett, örök érvényű gondolatokat különös hálával olvassák, hiszen Semmelweis Ignác egyetlen célja az volt, hogy „megmentse a feleséget a férj, az anyát a gyermeke számára”. Végül köszönetet mondott a Semmelweis Egyetemnek, hogy itt helyezték el az emlékművet.

Semmelweis Ignác egy jelkép, az állhatatosság, a kitartás, az elhivatottság, a zsenialitás, az innováció megtestesítője, aki örök példaként szolgál nemcsak az orvostársadalom, hanem minden új nemzedék számára – mondta köszöntőjében Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hozzátéve: azt tanítja nekünk, hogy ha hiszünk valamiben, és megvan hozzá a tudásuk, akkor haladjunk céljaink felé, álljunk ki érte rendíthetetlenül. Mint vélte, ezt az inspiráló üzenetet közvetíti a Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész által készített alkotáson keresztül Semmelweis mostantól nap mint nap azoknak a diákoknak is, akik ma ugyanazon falak között tanulhatnak, mint Semmelweis Ignác.

A rektor szólt róla, hogy a több mint 330 éve alapított Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium és a hamarosan fennállásának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem a szoboravatással közösen tiszteleg az egykori tanítvány, az egykori tanszékvezető, és az egyetem névadója előtt, akit a világ tíz leghíresebb és leginnovatívabb orvosa között tartanak számon.

Egyetemünk névadója, Semmelweis Ignác minket is inspirál arra, hogy a nevéhez és szellemiségéhez méltó innovatív szemlélettel és elszántsággal haladjunk a céljaink felé. Előtte tisztelgünk akkor is, amikor meghatározzuk, milyen legyen a jövő orvosi egyeteme, és azt mondjuk, hogy az évforduló kapcsán megújul, gyakorlatorientáltabbá válik a magyar orvosképzés – szólt Dr. Merkely Béla. „Csak betegágy mellett készülhetnek betegágyhoz; a betegség maga fogja őket oktatni, s nemcsak a betegséget magyarázó tanár” – idézte Markusovszky Lajos szavait. A rektor szerint az anyák megmentőjének nevét viselő egyetem célja nem lehet más, mint hogy az innen kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti vagy konduktori ellátásban. Dr. Merkely Béla kiemelte: a Semmelweis név egy történelmi védjegy, ami a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményre és gyógyító szolgálatra kötelezi viselőjét.

Jánosa Domokos plébános a szobor megáldása után arra emlékeztetett, hogy az gimnázium joggal érzi magáénak Semmelweis Ignác személyét, és büszkén néznek fel rá azért, hogy az édesanyák megmentéséért áldozta életét. Mint emlékeztetett, tragikus életutat járt be, csak későn ismerték el felfedezését. Istenhez fohászkodva megköszönte az örök példát, ami „világít minden nemzedék számára”. Hozzátette: van értelme a tanulásnak, a tudomány művelésének; Semmelweis nemcsak egy volt az iskola tanítványai közül, hanem egy örök példakép.

Győrfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész megköszönve a felkérést arról beszélt, hogy alkotását az a jó orvos ihlette, aki szeretettel és tisztelettel adózott a nők és az anyák előtt, miközben mindenkit meg akart menteni. Mint mondta: Semmelweis példaként szolgál arra, hogyan kell a közösséget szolgálni azon a területen, ahol dolgozunk.

Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke végül szólt róla, hogy az emlékév alkalmából felavatott szobrok avatása visszatekintés a múltba, amivel könnyebben megérthetjük a jövőt. Felhívta a figyelmet, hogy Semmelweis tanai a mai napig érvényesek. Hozzátette: „jövőnk azoktól az egészséges szülő anyáktól függ, akik teljesítik szent kötelességüket”. Semmelweis tanait követni öröm, dicsőség és kötelesség – vélte.

Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke végül szólt róla, hogy az emlékév alkalmából felavatott szobrok avatása visszatekintés a múltba, amivel könnyebben megérthetjük a jövőt. Felhívta a figyelmet, hogy Semmelweis tanai a mai napig érvényesek. Hozzátette: „jövőnk azoktól az egészséges szülő anyáktól függ, akik teljesítik szent kötelességüket”. Semmelweis tanait követni öröm, dicsőség és kötelesség – vélte.

A Semmelweis Emlékbizottság nevében Dr. Rosivall László honlapunknak hangsúlyozta, köszöni Csernyák Péternek, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársának, amiért felhívta a figyelmet arra, hogy a világ legíresebb magyar orvosa az Egyetemi Katolikus Gimnázium falai között töltötte diákéveit, illetve, hogy segítette a szoborállítás megvalósulását. Az emlékbizottság elnöke szerint az emlékév gazdag programjának, megemlékezéseinek egyik titka, hogy a bizottság kérésének megfelelően mindenki a saját területén vitte tovább az ünneplés és megemlékezés gondolatát széles körben országon belül és kívül is. Így például több mint 20 ezer iskolás hallhatott megemlékező előadást orvostanhallgatóktól Semmelweisről, illetve Kolozsváron és Marosvásárhelyen is bemutatják a Semmelweis című kortárs amerikai operát az Operettszínház előadásában. A 15 országban, 4 kontinensen felállított 21 Semmelweis szobor nemcsak az orvostudós emlékét és nagyságát hirdeti méltó módon a következő évszázadokra, de a 250 éves Semmelweis Egyetem jó hírét is közvetíti a világban – tette hozzá Dr. Rosivall László.

Fotók: Iváni-Szabó Balázs