A kórházi fertőzések megelőzésének atyjaként ismert magyar orvos születésének 200. évfordulóján rendezett emlékévben a magyar állam támogatásával felújították a Semmelweis Ignác személyéhez kapcsolódó emlékműveket és síremlékeket.

A munkálatokkal megbízott Forgax Alkotóműhely Kft. elvégezte a Fiumei Sírkert Művészparcellájábantalálható Semmelweis-szarkofág teljes körű restaurálását és a közvetlen környezetének a megtisztítását.

– A szakrestaurátorok eltávolították a lerakódott szennyeződéseket a szarkofágról, majd a tisztítás után elvégezték az esetlegesen szükséges hiánypótlásokat is – tájékoztatott Frankovics Tibor, a Nemzeti Múzeum Műszaki és Üzemeltetési Főosztályának vezetője. – Felvették a kapcsolatot a sírkert főmérnökével, majd az előzetes megbeszéléseknek megfelelően a szarkofág közvetlen környezetében elburjánzott borostyánokat és mohát megritkították.

A 200 éve született Semmelweis Ignác 1865-től 1891-ig Bécsben, a schmelzi temetőben nyugodott, majd 1894-ig a családja falsírboltjában. Ezután kapott új síremléket a Fiumei úti temetőben található, Schickedanz Albert és Herczog Fülöp által tervezett, 1894-ben felavatott szarkofágot, melyet előbb a 21. parcellában, majd 1930-tól a Művészparcellában helyeztek el.

Semmelweis Ignác jelenlegi nyughelye egykori szülőháza, amely otthont ad a róla elnevezett Orvostörténeti Múzeumnak is.

A Forgax Alkotóműhely Kft. befejezte a szintén a múzeum belső kertjében található Anyaság szobor teljes körű restaurálását is.

– A szobor esztétikai megjelenését rontó, bár a tárgyra nem káros korróziós réteg eltávolítása volt az elsődleges feladat – tájékoztatott Torma Judit, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum restaurátor osztályának a vezetője. – A tisztítás során derült ki, hogy a szobor posztamenshez rögzítése is korrodálódott az évek során, így azt stabilizálni kellett. Ezután következett a felület újrapatinázása, a szükséges helyeken, majd a felület levédése.

A szobor talapzatát is megtisztították, a hiányokat kipótolták, felületét védelemmel látták el. Az életnagyságú bronz szobrot Borsos Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készítette.

Fotók: Szilágyi Anna