Felavatták Semmelweis Ignác szobrát a Bécsi Orvostudományi Egyetem kampuszán, Áder János köztársasági elnök, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint osztrák részről Ernst Woller, a Wiener Landtags elnöke, Herwig Wetzlinger, a bécsi Allgemeines Krankenhaus igazgatója és Dr. Markus Müller, a Bécsi Orvostudományi Egyetem rektora jelenlétében. Az alkotást a Semmelweis Egyetem adományozta osztrák partnerének, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából.

Dr. Markus Müller, a Bécsi Orvostudományi Egyetem rektora köszönetet mondott a Semmelweis Egyetemnek a felajánlásért, majd elismerő szavakkal szólt Semmelweis Ignác életéről, munkásságáról. Mint fogalmazott: Semmelweis Ignác kora egyik legjelentősebb klinikusa és az egészségügyi innovációk nagy harcosa volt, az egészségügy rengeteget köszönhet neki. Ha még élne, egészen biztosan jelölték volna a Nobel-díjra, sajnos tevékenységét csak halála után ismerték el – tette hozzá. 

Az a klinikai munkásság, az a határozott jellem és eltökéltség, ami Semmelweis Ignácot jellemezte, mindannyiunk számára minta és példa – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla rektor az ünnepélyes szoboravatáson. Mint emlékeztetett, Semmelweis Ignácot a világ 10 legnagyszerűbb klinikus orvosa között tartják számon, aki mindvégig kiállt igaza mellett, és milliók életét mentette meg a kézhigiéné és a gyermekágyi halálozás közötti összefüggés felismerésével. Chicagóban a világ leginnovatívabb orvos-egészségügyi szakemberei között is láthatjuk képmását, Louis Pasteur és Wilhelm Konrad Röntgen szobrainak társaságában. Nagy öröm, hogy immár a Bécsi Orvostudományi Egyetem is szobrot őriz az anyák megmentőjéről, hiszen Budapest mellett Bécshez köthető leginkább Semmelweis élete – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.

A rektor köszönetet mondott a Bécsi Orvostudományi Egyetemnek, hogy a Semmelweis Egyetem partnere a folyamatos fejlődésben és fejlesztésben, példaként említve a bécsi egyetem Mellkassebészeti Klinikája, az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem közötti együttműködést, amely megalapozta a magyar tüdőtranszplantációs program elindítását.  Kiemelte: egy egyetem teljesítménye sosem kizárólag saját tevékenységén, hanem partnerei kiválóságán és a nemzetközi orvosszakmai, képzési és tudományos együttműködések minőségén is múlik.

Dr. Merkely Béla beszédében kitért arra is, hogy a Semmelweis Egyetem ebben az évben ünnepli alapításának 250. évfordulóját, ami eddigi eredményeinek számbavételére, új célok és feladatok kijelölésére sarkallja az intézményt. Az évforduló kapcsán megújul, gyakorlatorientáltabbá válik a magyar orvosképzés, valamint egy ünnepi programsorozat keretében számos hazai és nemzetközi fórumon mutatják be az egyetem történelmi múltját, a kutatás, gyógyítás terén elért eredményeit. A Semmelweis név egy történelmi védjegy, ami a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményre és gyógyító szolgálatra kötelezi viselőjét – hangsúlyozta a rektor. Mint mondta, az egyetem Semmelweis Ignác nevéhez és szellemiségéhez méltó innovatív szemlélettel és elszántsággal halad tovább a megkezdett úton.

A mostani szoboravatás a Semmelweis Emlékbizottság által kezdeményezett nemzetközi szoborállítási projekt keretében valósult meg, melynek során közel húsz elismert magyar művész által készített Semmelweis szobrot avattak és avatnak fel világszerte. A Semmelweis Egyetem közreműködésével, különböző diplomáciai testületek, partnerek segítségével és támogatásával több országban emeltek már szobrot Semmelweis Ignácnak – többek között Tokióban, Genfben, Krakkóban, és most már Bécsben is. A bécsi orvosegyetemnek ajándékozott szobor alkotója, Párkányi Raab Péter szobrászművész a művet elmondása szerint a feleségek és anyák megmentője előtti tiszteletadásnak szánja.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Bécsi Orvostudományi Egyetem – MedUni/Zsolt Marton