A világhírű magyar orvos bronz mellszobrát, melyet az elismert szobrász, Paulikovics Iván készített, a Maribori Egyetem fő klinikai épületének bejárata előtt helyezték el. Az emlékművet a budapesti Semmelweis Egyetem ajándékozta az Alma Mater Europea maribori központjának a 2018-as Semmelweis-emlékév keretében.

Ludvik Toplak, az Alma Mater Europea elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: Semmelweis a XIX. század közepén, a bécsi nőgyógyászati klinika vezetőjeként jelentősen csökkentette a gyermekágyi lázban elhunyt anyák arányát, két évtizeddel azelőtt, hogy Louis Pasteur kiadta volna a fertőzésekkel járó mikroorganizmusokra vonatkozó elméletét. A fertőzéseket gátló és a higiéniához hozzájáruló módszerei Közép-Európa orvostudományának egyik legjelentősebb orvosává, valamint humanista szakemberévé tették Semmelweiset – hangsúlyozta Toplak.

Kiemelte: a Semmelweis Egyetem azután döntött úgy, hogy mellszobrot adományoz az Alma Mater Europea számára, miután a két felsőoktatási intézmény márciusban Mariborban nemzetközi konferenciát szervezett Semmelweis emlékére.

Hozzátette: az Alma Mater Europea ezt követően a mellszobrot a maribori kórháznak ajándékozta.

A magyar kormány 2018-at Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg “az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján. A maribori átadó ünnepségen részt vett Rosivall László egyetemi tanár, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke és Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete is.

Forrás: Kriják Krisztina (MTI)
Fotó: maribor24.si