Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából szobrot avattak Tokióban. Az anyák megmentőjének emlékművét a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központban (Japanese Red Cross Medical Center) helyezték el.

Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, valamint Micsikó japán császárné. A magyar delegációt vezető államtitkár a magyar-japán egészségügyi és orvosi kapcsolatok bővítéséről is folytatott tárgyalásokat Tokióban.

Az eseményre Japánba utazott a Semmelweis Egyetem küldöttsége is Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnökének vezetésével. Az ünnepség az emlékbizottság, valamint a Semmelweis-emlékév és a szoborállítás kapcsán alakult Japán Emlékbizottság együttműködésében Magyarország Tokiói Nagykövetségének koordinálásával valósult meg. A Madarassy István által alkotott szobor leleplezését Kobajasi Kenicsiró karmester erre az alkalomra komponált zeneműve kísérte. A rendezvényt követően a résztvevők szűk körű megbeszélésen vettek részt a császárnéval.

A szobrot a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központban (Japanese Red Cross Medical Center) helyezték el. A Japán Vöröskereszt először megnyitott kórházának jogelődjét 1886-ban alapították, majd 1891-ben költözött jelenlegi helyére. Az intézmény 708 ágyából több mint kétszázat a szülészet és a gyerekosztály számára tartanak fenn. A kórházban évente több mint háromezer csecsemő születik. Az intézmény elnyerte az UNICEF „Bababarát Kórház” minősítését is.

(MTI)