Doktor Semmelweis Ignác boszorkányüldözött ember volt a maga korában. Mániákus, kellemetlen embernek tartották. Családja és kollégái elárulták, s végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Bűne az volt, hogy új tanokat mert hirdetni, konokul kitartott meggyőződése mellett, és mindent kockára téve harcolt az igazáért és ezzel mások életéért.

Galéria

13kép

Semmelweis felfedezte, miként lehetne kiküszöbölni a gyermekágyi lázat. A megoldás roppant egyszerű volt, ám süket fülekre talált. Tömegével haltak meg anyák a szülés után, de az orvosi elit tagjai nem akartak szembenézni a saját felelősségükkel: gondatlanságukkal ők maguk terjesztik a fertőzést.

A nagy forradalmak és felfedezések korszakában Semmelweis saját forradalma elbukott, és mintegy száz évnek kellett eltelnie, mire elnyerhette az “anyák megmentője” címet.

A Semmelweis című opera ősbemutatójának amerikai zeneszerzője, Raymond J. Lustig és szövegírója, Matthew Doherty a tettvágytól buzgó, önmagával és a világgal viaskodó Semmelweis pszichéjében, valóság és képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget. A zeneműben kiemelt szerepet tölt be a női kar és annak minden, éteri szépségű megnyilvánulása. Semmelweis figurájának musicalhatású szólóit és a helyenként játékos karakterű, dallamos, olykor misztikus hangulatú énekkari tételeket egy különleges hangszereket is megszólaltató kamarazenekar kíséri sokszínű, gazdag zeneművet hozva létre.

A szólistákkal kiegészült kórus, valamint kortárstáncosok jelenítik meg a gyermekágyi lázban elhunyt nőket és Semmelweis életének szereplőit, akik lidércekként kísértik Semmelweist. A darab címszerepét Szabó P. Szilveszter játssza, szövegét pedig Szabó T. Anna költő ülteti át magyar nyelvre. A produkciót különleges vizuális világgal, számos vendégalkotó bevonásával a fiatal rendező, Boross Martin állítja színpadra.

A Semmelweis-emlékév alkalmából, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivállal közös produkció. Bemutató: 2018. szeptember 28.
A Budapesti Operettszínház műsora ide kattintva érhető el.

Színlap:
Zeneszerző:           Raymond J. Lustig
Dalszövegíró:        Matthew Doherty
Rendező:                Boross Martin
Külön köszönet:   Edward Andrews
Fordította:             Szabó T. Anna
Dramaturg:            Mátrai Diána Eszter
Vezényel:               Dinyés Dániel, Hermann Szabolcs

Szereposztás:
Semmelweis Ignác:       Szabó P. Szilveszter
Mária:                              Nádasi Veronika
Susan:                              Lévai Enikő
Párka:                              Frankó Tünde
Szellemek:                      Biczók Anna, Julia Jakubowska, Raubinek Lili, Barabás Anita, Németh Zsuzsa, Dávid Anna, Radics Bernadett

Közreműködik: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Operettszínház Kamarazenekara
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Videokoncepció, – tervezés: Juhász András
Videokivitelezés: Maruscsák Dávid
A rendező munkatársa: Julia Jakubowska
Játékmester: Tucker András
Asszisztens: Tési Dóra
Koreográfus-asszisztens: Czár Mónika
Látványtervező: Horváth Jenny
Koreográfus: Biczók Anna

Nyáry Krisztián Igazi Hősök – 33 magyar című könyve Semmelweis Ignácról szóló fejezetének felhasználásával

Forrás és fotók: Budapesti Operettszínház