Semmelweis Ignác tudományos életművének ismert darabjai foglalják össze az anyák megmentőjének életútját a Pécsett megnyílt vándorkiállításon. A tárlaton olyan Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratok másolatai is megtekinthetőek, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni az orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet.

Galéria

15kép

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítással tiszteleg névadója előtt az emlékév keretében. A korábban a múzeumban nyílt, Saját kezűleg címet viselő kamarakiállítás indult „vándorútnak”, a fővárosban már látott anyagtól egy picit eltérő elemekkel és más címmel. A tárlat kép- és grafikai anyaggal, valamint bővebb tájékoztató tartalommal egészült ki.

A kiállítás nem véletlenül kapta a SEMMELWEIS címet, csupa nagy betűvel. Amellett, hogy bemutatjuk Semmelweis Ignác életét és munkásságát, nagy hangsúlyt helyeztünk a kultuszára, ami a mai napig tart, ezt bizonyítja a 2018-as emlékév is, amihez a vándorkiállítás állomásai is hozzáadnak – tájékoztatott Horányi Ildikó, a kiállítás kurátora.

Az emlékév és a tárlat részeként már elkészült egy kortárs képzőművész, Szabó Beáta festménye Budapesten, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum munkatársai most egy pécsi alkotót keresnek, hogy még inkább helyivé tegyék a kiállítást és annak üzenetét.
„Ez is azt jelzi, hogy a kultusz mindig újabb és újabb gondolatokkal bővül” – tette hozzá a kurátor.

A vándortárlat a pécsi Janus Pannonius Múzeumban debütált szeptember 7-én, ahol november 12-éig lesz látogatható a Természettudományi Osztályon (Szabadság u. 2.), keddtől szombatig 10 és 16 óra között. A következő állomás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum lesz, várhatóan november közepétől január végéig, ezután pedig, február elején Szentesre utazik majd a kiállítás.

Fotók: Fűzi István, Janus Pannonius Múzeum