Új perspektívákból és változatos programokon keresztül mutatták be és hozták közelebb Semmelweis Ignác alakját és örökségét az idei Múzeumok Éjszakáján a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

Galéria

17kép

„A Múzeumok Éjszakájának programjait mindig az aktuális kiállítások határozzák meg, idén névadónk, Semmelweis Ignác köré építettük” – mondta Kómár Hanna múzeumpedagógus, a Múzeumok Éjszakájának szervezője.
A program során a látogatók épületsétán járhatták be a Semmelweis-család egykori otthonát, ahol az anyák megmentőjének hamvai is nyugszanak. Emellett kurátori tárlatvezetésen ismerkedhettek meg a Semmelweis-hagyaték eddig nem látott darabjaival.

A szervező elmondása szerint ütköztették a múltat és jelent: a „szülészet születéséről” szóló kiállításban Dr. Melczer Zsolt szülész-nőgyógyász, a középiskolásoknak szóló előadássorozat egyik mentor-előadója mutatta be orvosi szemmel a tárlatot, aki a kiállítást kiegészítve el tudta mondani, hogy a gyakorlatban melyik eszközt, ilyen módon használták.

A múzeumban április óta látható Szabó Beáta festőművész Invazív című tárlata, ahol kifejezetten az állandó kiállítás egy-egy darabjára reflektálva készített képeket lehet megtekinteni. Kómár Hanna elmondta: a művész a tárgyakon keresztül mutatja be az emberi testet, amely így a művészet és a múzeum tárgyainak izgalmas találkozása. A nem mindennapos alkotásokat július 31-ig láthatja a nagyközönség.

A Semmelweis-emlékévről és a magyar orvos örökségéről Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tartott előadást, a hagyományos zárókoncerten ezúttal Környei Attila gitárművész zenélt.

Fotók: Erdős Dénes