Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából a Külső Klinikai Tömb Korányi Betegellátó Épület aulájában leplezték le június 30-án Madarassy István alkotását, az „Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis Emlékére” című szoborcsoportot.

Galéria

12kép

Dr. Rosivall László professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke házigazdaként emlékeztetett: a világhírű művésszel még 2015-ben egyeztek meg az alkotás elkészítéséről, amelynek célkitűzése az volt, hogy ne alakjában, hanem inkább annak az üzenetében kapcsolódjon az anyák megmentőjéhez. Így készült el az a tűzzel megfestett réztábla szoborcsoport, amely két áldott állapotban lévő nő, Szűz Mária és Szent Erzsébet biblikus találkozását örökíti meg.

Ez az alkalom a művészeté, amelyet gyakran szembe állítanak a tudománnyal, pedig ez az alkotás is azt mutatja, hogy jól megférnek egymás mellett – mondta ünnepi köszöntőjében Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem leköszönő rektora. Hozzátette: minden műalkotás az alkotó által átadott üzenetet hordozza.

Semmelweis Ignác alapvetően meghatározza az egyetem gondolkodását, és jól példázza az oktatás, kutatás es gyógyítás hármasát – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem július 1-jén hivatalba lépett rektora. Ez az épület ma a legmodernebb tömbünk, és mutatja azt a komoly elkötelezettséget is, amit Semmelweis Ignác vitt magával minden egyes nap, amikor munkába indult – vélte hozzátéve, hogy a szoborcsoportra nézve az ide belépő várandós hölgyek bizalmat érezhetnek majd.

Madarassy István elárulta, az M.S. Mester Vizitáció képe ihlette szoborcsoport elkészítése heroikus küzdelem volt nem csak a két szenttel, hanem az anyaggal is. A leleplezés után a szoborcsoportot Sajgó Szabolcs jezsuita atya áldotta meg, aki Jézus hegyi beszédéből idézett. Végül Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja adta elő improvizációját.

Fotók: Dimény András