Szobrot kapott Prágában Semmelweis Ignác. A világhírű magyar orvos mellszobrát a cseh főváros központjában lévő általános egyetemi kórház szülészeti részlegének főbejáratához közel helyezték el, és június 28-án leplezték le – írja az MTI.

A vörös márvány alapzaton és szürke márvány oszlopon elhelyezett bronz mellszobor Madarassy István magyarországi képzőművész alkotása, alatta a Semmelweis 1818-1865 felirat áll. Az oszlop két oldalán elhelyezett cseh, illetve angol nyelvű szöveg szerint ez Semmelweis Ignác első szobra Csehországban. A szobrot a budapesti Semmelweis Egyetem és a prágai Károly Egyetem közösen állította Rosivall László javaslatára Semmelweis születésének 200. évfordulója alkalmából.

„Legyen ez a szobor jelképe az ügy iránti fellángolásnak és a tudomány győzelmének a tagadás és a kétkedés felett” – olvasható csehül és angolul.

Az ünnepségen megjelent Tomás Zíma, a Károly Egyetem rektora és Boros Miklós prágai magyar nagykövet, akik beszédükben méltatták Semmelweis Ignác munkásságát és életét.

A prágai szoboravatásra az idei Semmelweis-emlékév keretében kerülhetett sor. A szobor felállítását a cseh fővárosban a magyar emlékbizottság kezdeményezte, a költségeket a magyar állam fedezte. Magát a mellszobrot a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem ajándékozta a prágai egyetemi kórháznak.

Forrás: Magyar Távirati Iroda (MTI)
Fotóillusztráció: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem